Başlıktaki ChatGPT ile ilgili soru egzajere edilmiş gibi dursa da ilgili kişilere bu haliyle sorulduğundan emin olabilirsiniz. Eğer hayata negatif bir noktadan bakıyor, çözüm yerine soruna odaklanmayı seçiyorsanız başlıktaki sorunun cevabı sizin için “evet” olacaktır. Tam tersi bir vizyonunuz varsa yazıya devam edebilirsiniz.
ChatGPT nedir?
Hepimizin hızlıca öğrendiği gibi ChatGPT bir yapay zeka modeli. Metin yazarlığı konusunda oldukça gelişmiş bir algoritması var ki gelecekte çok daha iyi sonuçlar verecektir. Bu yapay zeka, neredeyse bir insanın kaleminden çıkmış gibi cümlelere sahip ve tashih de yapmıyor. Elbette doğallık ve Türkçenin çeşitliliği gibi konularda henüz yetersiz, çeviri dili dediğimiz ton hakim olabiliyor ancak yolun başında olduğu unutulmamalı. Şu aşamada yazdırılan tüm metinlerin editlenmesi, bilgilerin kontrol edilmesi önemli.
Çeviri demişken o kanaldan ilerleyelim. Google Translate de bir zamanlar berbat çeviriler yapıyor, Türkçe dilinin ruhuna aykırı benzetmeler kullanıyor veya kelimelerin doğru karşılığını bulamıyordu, değil mi? Bugün ise biraz editleme yaparak gayet başarılı çeviriler elde etmek mümkün.
Peki bu durum çevirmenleri işinden etti mi? Hayır çünkü ana dili Türkçeyi bile anlatım bozukluğu yapmadan konuşamayanların olduğu bir toplumda (ki bu birçok toplum için de geçerli) dilin yaşayan, gelişen temposuna ayak uydurup doğru çeviri yapacak kişilere hep ihtiyaç olacak. İnsan faktörünü sıfırlamak mümkün değil, en azından şimdilik.
Yapay zeka yeni iş modelleri yaratır
Biraz daha açarsak… ChatGPT gibi bir modelin yazdığı metinlerin kalitesi, verilen talimatlara ve veri kaynaklarına bağlı. Doğru bir şekilde eğitildiğinde, çeşitli konularda yazılar üretebilir ve yazarların işini kolaylaştırabilir. Ancak gerçek yazarların deneyimi ve yaratıcılığına sahip olmadığı için belirli türde yazıları tamamen ChatGPT gibi bir yapay zeka modeline bırakmak mümkün değil.
İnsanın varlığı, yapay zekayı brief’lerken de onu kullanırken de önemli bir etken. Yani insanı devreden çıkardığınızda yapay zeka da ilerleyemez hale gelir. İnsan yapay zekayı geliştirirken yapay zeka da insanın işini kolaylaştırır ve yeni iş modelleri yaratır.
Nasıl ki sosyal medya uzmanı titri ilk çıktığında bunun bir meslek olabildiğine şaşırdıysak, ileride (çok uzak bir gelecek değil) içerik üreticilerinin iş tanımlarında yapay zeka brief’leme tabirini göreceğimiz kesin. Dijital dönüşüm bizi bir anlamda sadece “yöneten” olmaya doğru götürüyor. Daha da önemlisi kültürlü, eğitimli, yaratıcı ve sosyal olmak daha da önemli hale gelecek. Çünkü bunları gerektirmeyen kısmı artık yapay zeka çözecek.
Aslında bunun örnekleri geçmişte de var. Matbaayı düşünün mesela. Dizgiciler metal harfleri yan yana koyup yazıları oluşturuyor, fotoğrafları elle yerleştiriliyorken teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu adımlar dijitalleşti. Çalışanlar o harfleri dizmek yerine makineyi kullanmayı öğrendiler. Çağlar boyunca konular ve geliştirmeler değişiyor belki ama insanın verdiği reaksiyonlar hep aynı.
O gün makineyi kullanmayı ve işinin bir parçası haline getirmeyi reddedenler ya mesleksiz kaldı ya da başka bir sektöre geçti. Öğrenenler ise zamanın ruhuna ayak uydurarak dönüşümün bir parçası oldu. Bugün de biz içerik üreticileri, içerik ajansları için durum aynı. Yazma işinde bize hız kazandıracak bu tip teknolojileri ivedilikle süreçlerimizin parçası haline getirip içeriğin dönüşümüne de mimarlık etmeliyiz. Kaldı ki içeriğin yalnızca yazıdan ibaret olmadığını da hatırlatayım.
Peki ChatGPT nasıl kullanılmalı?
ChatGPT aşağıdaki gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.
Sohbet etme
Kulağa komik geliyor belki ama kelimenin tam anlamıyla sohbet için kullanılabilir. Kişiler ChatGPT’ye soru sorarak veya tıpkı doğal sohbetlerdeki gibi durumunuzu anlatarak onunla sohbet edebilir, tavsiyeler alabilirsiniz.
Metin yazdırma
Konu başlıklarını vererek (ne kadar detaylandırırsanız o kadar iyi) makale, hikaye, şiir gibi çeşitli yazı türleri elde edebilirsiniz. Hatta metninizin odak anahtar kelimesini verip SEO uyumlu yazmasını bile isteyebilirsiniz.
Çeviri yaptırma
ChatGPT bir dilde yazılan metinleri diğer dillere çevirmek için kullanılabilir.
Kod yazdırma
Yapay zeka çalışmaları veya kod yazma için kullanılabilir. ChatGPT’yi yeni nesil dil modeli olarak kullanıp daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün.
ChatGPT özgün metinler mi yazıyor?
ChatGPT gibi dil modeli yapay zeka sistemleri, önceden eğitilmiş bir dil modeli kullanarak girilen verilere dayalı yeni metinler oluşturabilir. Bu nedenle ürettikleri metinlerin özgünlüğü, kullanılan veri kaynaklarına ve talimatlarına bağlıdır. Dolayısıyla verilerden öğrendiği kalıpları birleştirip biraz da metne takla attırarak özgün metinler oluşturma yetisine sahip. Sistem kullanıldıkça bunun sınırı ne olur, özgün olmaya çalışırken farklı pürüzler çıkar mı zamanla göreceğiz. Şimdilik metinleri editlemek, bilgileri kontrol etmek ve özgünlük taraması yapmak şart.
Hanife Yaşar
Contentive Ajans Başkanı