İçerik ajansı desteğiyle pazarlamada etkili 5 video içerik türü

Video içerik yayıncılığı, önemi her geçen gün artan içerik pazarlamasının en etkili ve eğlenceli yöntemlerinden biri. Özellikle komplike bilgileri aktarmada en ideal araçlardan biri olan videolar, hedef kitleyi ikna etme ve ürün pazarlamada da büyük rol oynuyor. İyi ama hangi tür videoları tercih etmek gerekiyor?

Hem kurumların hem de bireylerin dikkatini çeken en popüler video içerik türleri, stratejinizi belirlemede size yol gösterebilir.

İçerik pazarlamasında etkili video içerik türleri

Markanız için içerik pazarlaması yapmaya başladıysanız video içeriklerin bu işin önemli bir parçası olacağını unutmayın. Ne tür içerikler üretebileceğinize gelince, en etkili şu video türlerinden uygun olanları seçebilirsiniz.

1. Eğitici video içerik



Aslında herkes günlük hayatın çeşitli alanlarındaki sorunlarını çözmek için bir şekilde para harcıyor. Ancak kişiler genelde problemleri çözmek için ne tarz bir ürüne veya hizmete ihtiyaç duyduklarını bilmiyorlar. İşte pazarlama da burada devreye giriyor. Ürün ya da hizmetin açıkça reklamını yapmadan, problemin çözümüne dair eğitici bir video içerikle etkileşim sağlamak mümkün.

Bu videolar, hedef kitlenizin ihtiyacı olan faydalı ve değerli bilgileri sunuyor, kurum itibarını ve marka bağlılığını doğrudan artırıyor. Eğitici videolar, yeni hedef kitlelere ulaşmada da etkili. Çünkü küçük bir soruna bile pratik bir çözüm sunduğunuzda, potansiyel müşterinin size olan güveni artıyor. Sosyal medya hesaplarında yoğun olarak paylaşılan öğretici videoların, kurumunuzu, ürününüzü veya hizmetinizi başarıyla anlatan en etkili video içerik türü olduğunu söyleyebiliriz.

2. Açıklayıcı video içerik

Potansiyel müşteriler sorunlarına pratik çözümler bulduktan sonra ellerinde olan seçenekleri düşünmeye başlıyor. Tam da bu aşamada hizmetinizi net ve anlaşılır anlatırken markanızı da ilgi çekici bir şekilde lanse etmelisiniz. Ortalama 1-2 dakikalık açıklayıcı videolar bu boşluğu doldurmak için gerçekten iyi bir format. Ürün veya hizmetinizin onların problemlerini nasıl çözdüğünü ortaya koyan bu videolar, hikayeleri ve dikkat çekici içerikleriyle diğer formatlardan biraz daha farklı.

Stratejik kampanyalarınızda birlikte kullanacağınız eğitici ve açıklayıcı videolar müşterilerinize kurumunuzla ilgili etkili bir deneyim yaşatıyor. Biri sitenizin desteğiyle sorunları nasıl çözeceklerini öğretirken diğeri olası çözümlerin nasıl uygulanacağını açıklıyor. Tabii her açıklayıcı videonun sonuna, pazarlama amaçlarınızla uyumlu ve karşınızdakini harekete geçirecek bir mesaj eklemeyi unutmayın.

3. Tanıtım amaçlı video içerik

Olası müşterileriniz sorunlarıyla ilgili bilgi alıp çözüme ulaştıktan sonra sıra karar verme aşamasına geliyor. Artık ürün ya da hizmetinizin özelliklerini inceleyip hangi markanın daha iyi olduğunu anlamak için sizi rakiplerinizle kıyaslayacaklar. Bu noktada ürününüz hakkında ayrıntılı bilgiler vererek satın almaya teşvik eden tanıtım videoları (demo) devreye giriyor. Hedef kitleniz para vereceği ürünün özelliklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını incelemek isteyeceği için bu videoların süresi 10 dakikaya kadar çıkabilir.

4. Tanıklık, referans videoları (Testimonial)

Üçüncü bir tarafın onayı ürün, hizmet veya kurumunuzun marka güvenilirliğini yaratmak için mükemmel bir yoldur. Hedef kitleye ürün veya şirket hakkında bilgi vererek neden sizi seçmeleri gerektiği, doğru ve yaratıcı bir üslup kullanan kişilerce uygulanabilir. Ünlü isimlerden destek alınması, en çok tercih edilen bir strateji olsa da bütçesinin oldukça yüksek olacağını hatırlatmakta fayda var. Ancak ürün ya da hizmetle uyum sağlıyorsa ünlü olmayan bir kast da etkili olabilir. Örneğin bir deterjan markasının ev hanımlarından görüş alması gibi…

5. “Hakkında” videoları

Şirket çalışanlarının katılımları ile ekibinizin nasıl çalıştığını, müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına hangi hızda cevap verdiğini gösteren hakkında videoları, marka güvenini artıran alternatif bir video içerik formatıdır. CEO’nun desteğiyle hikaye ve mesajınız çok daha etkili olabilir.

Modern dünyanın en iyi pazarlama iletişimi araçlarından biri olan videolar, ihtiyacınız olan doğru formatta yapılırsa içerik üretimi ve yönetimine farklı bir soluk getirerek kısa vadede büyük başarılara imza atmanıza yardım edebilir. İşin en önemli ayrıntısı doğru video türünü seçebilmek.

Video içerik türü

Video içerik türü

Video içerik mi hazırlatmak istiyorsunuz?

Pazarlama çalışmalarınızı daha güçlü hale getirmek için video içerik ihtiyacınız var ama bunu profesyonel ellere mi bırakmak istiyorsunuz? O halde içerik ajansı, baştan sonra tüm aşamalarda siz kaliteli bir içerik sunacak en iyi alternatif olabilir. İçerik ajansı ile çalışmanın birçok avantajı vardır. İşte video içeriği için içerik ajansıyla çalışmanızın bazı nedenleri:

1. Profesyonel kalite

İçerik ajansları, video prodüksiyonu konusunda uzmanlaşmış ekiplerden oluşur. Bu ekipler, deneyimleri ve becerileriyle yaratıcı ve profesyonel kalitede videolar üretebilirler. Ajanslar, video prodüksiyonu için gerekli ekipmanlara ve kaynaklara sahip olabilir. Böylece yüksek kaliteli sonuçlar elde etmek daha olasıdır.

2. Stratejik danışmanlık

Çalışacağınız bir içerik ajansı, içerik stratejisi konusunda size yardımcı olabilir. İhtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi anlayarak, markanız için en etkili video içeriği stratejisini belirlemek ve uygulamak konusunda size rehberlik edebilirler. İçerik ajansları, hedef kitleye yönelik doğru mesajı iletecek içeriklerin geliştirilmesi konusunda uzmanlaşmıştır.

3. Yaratıcılık ve yenilikçilik

Farklı perspektifler ve yaratıcı fikirler sunarak sizi ilgi çekici ve yenilikçi videolar üretmeye teşvik eden içerik ajansları, sektör trendlerini takip eder ve size markanızı ön plana çıkaracak orijinal ve etkileyici içerikler sunabilir.

4. Zaman ve kaynak tasarrufu

Video prodüksiyonu karmaşık ve zaman alıcı bir süreç olabilir. Bu süreci içerik ajansları sizin adınıza yöneterek size zaman kazandırabilirler. Aynı zamanda, ajansların daha önceki deneyimleri ve kaynakları sayesinde, prodüksiyon sürecinde ihtiyaç duyabileceğiniz kaynaklara erişim sağlanabilir.

5. Ölçeklenebilirlik

Bir içerik ajansı, çeşitli projeleri yönetme yetenekleri sayesinde işletmenizin büyümesine uyum sağlayabilir. İhtiyaçlarınız değiştikçe veya arttıkça, ajanslar size daha fazla kaynak ve destek sunabilirler.

6. Pazarlama bilgisi

Sadece yazılı değil video içerik de pazarlama bilgisi gerektirir. İçerik ajansları, pazarlama stratejileri ve trendleri konusunda geniş bir bilgi birikimine sahiptir. Bu nedenle, video içeriğinizi pazarlama çabalarınıza entegre etmek için size rehberlik edebilirler. Ajanslar, video içeriğinizi hedef kitlenize ulaştırmak için en uygun kanalları ve dağıtım stratejilerini belirlemede size yardımcı olabilir.

Video içerik stratejisinde markalar nelere dikkat etmeli?

Video içerik pazarlama stratejisinde oldukça önemli bir yere sahip. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre 2021’de tüketici internet trafiğinin yüzde 81’inin video içeriği olacağı öngörülüyor. Başarılı bir video içerik, markaların piyasaya sürdükleri ürün/hizmetin, tüketiciler üzerinde istenilen etkiyi sağlaması için oldukça iyi bir yatırım sayılabilir. Dolayısıyla, iyi bir video içeriği pazarlamasında dikkate alınması gereken önemli noktaları sizlerle paylaşıyoruz.

Neden görsel ve video içerik?

Tüketici trafiğinin büyük bir çoğunu görsel ve video içerik oluşturuyor. Hal böyle olunca, ürünlerini satmak isteyen markaların pazarlama stratejilerine görsel ve video içeriklerini eklemelerini mutlaka tavsiye ediyoruz. Aşağıdaki istatistikler bu konuda neden bu kadar ısrarcı olduğumuzu kanıtlar nitelikte. İşte öne çıkanlar…

  • YouTube dünyanın en büyük ikinci arama motoru.
  • Sosyal ağlar üzerinden görsel içerik paylaşımı, normal içeriğe göre 40 kat daha fazla.
  • Tüketicilerin yüzde 43’ü daha çok video içerik görmek istiyor.
  • Video üreten pazarlama uzmanları, video üretmeyenlere göre yüzde 49 daha fazla kar ederek büyüyor.
  • Dünyadaki pazarlama uzmanlarının yüzde 51.9’u videoyu, en iyi yatırım getirisine sahip içerik olarak değerlendiriyor.

Gelelim video içerik stratejisinde dikkat edilmesi gereken noktalara…

1. Videonun odak noktasına iyi karar verin

Hazırlanan videonun, markanızı tam olarak yansıtabilmesi için video geliştirmeye rehberlik edecek kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç var. Her pazarlama stratejisinde olduğu gibi, burada da “Anahtar Performans Göstergeleri (KPI-Key Performance Indicators-)” tanımlanmalıdır. Şirketler, KPI’ları hedeflerine ulaşmakta ne kadar başarılı olduklarını ölçmek için kullanırlar.

Videonun dağıtılacağı birincil dağıtım noktası da oldukça önemli. Kullanılacak video platformu önceden belirlenmeli ve içerik ona göre detaylandırılmalı. Bugünlerde en çok tercih edilen video platformları, Facebook, YouTube,Instagram ve Vimeo olarak biliniyor. Videonun yayınlanacağı platforma karar vermek, üretim sürecini de etkiliyor. Çünkü her platformun kendine özgü beğeni algısı ve hedef kitlesi var. Hazırlanan video içeriği, video formatları ve videoda kullanılan renk paletleri bu aşamada oldukça önemli. Bu etkenlerin her platforma göre değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerek.

2. Video üretimi

Video üretimine başlamadan önce karar vermeniz gereken ilk aşama kiminle çalışacağınıza karar vermek olabilir. Hazırlayacağınız videoyu, şirket içerisinde bir ekiple hazırlayabilir veya video üreten bir içerik üretim ajansıyla iş birliği yapabilirsiniz. Sizin için hangisinin daha yararlı olacağına iyi karar verin. Şirket içi bir ekiple çalışmak daha az maliyetlidir fakat genellikle bu tercih bir hata olabilir. Çünkü video üretim süreci, uzun süren detaylı bir çalışma disiplinini beraberinde getiriyor. Aşağıda video üretimi için ihtiyacınız olabilecek geniş görev ve sorumluluk yelpazesi yer alıyor. Eğer ofis içinde bir ekiple çalışmak istiyorsanız, ekibinizin tüm bu listeyi yerine getirebileceğinden emin olun.

  • Set oluşturma ve dekorasyon
  • Senaryo oluşturma
  • Mekan keşfi ve yönetimi
  • Ekipman kurulumu ve hazırlık
  • Post prodüksiyon için kayıt ve dijital organizasyon
  • Yönetmenlik
  • Video kurgulama
  • Kurgu editörü
  • Özel efektler
  • Bütçe ve zaman çizelgesinin yönetimi
  • Zamanlama
  • Yetenek yönetimi
  • Oyunculuk
  • Müzik, beste ve ses

Yukarıdaki sıraladığımız tecrübe ve becerilere sahip şirket içinde bir kadroya sahip değilseniz, doğru ve yeterli donanıma sahip bir içerik ajansıyla çalışmanız önemli. Contentive İçerik Ajansı olarak bu noktada size ihtiyaç duyacağınız tüm desteği sunuyoruz. Video üretiminde gerekli donanıma sahip kadromuzla markanızın tanıtım filmi veya ihtiyacınıza yönelik video içeğini hazırlıyoruz. Daha fazla bilgi almak için ve iletişime geçmek için hemen tıklayın.

3. Markaya videoyu hazırlamadan önce sunum yapın

İster şirketinizdeki kendi ekibinizle, ister çalışacağınız içerik ajansıyla olsun, video üretimine geçmeden önce bu ekiple mutlaka masaya oturun. Markanızın genel hatlarını çalışacağınız ekibe anlatın ve hazırlanacak videoda markanızın genel hatlarının dışına çıkılmaması konusunda ısrarcı olun. Video için geniş bir hedef kitlesi seçtiyseniz, hedef kitleyi mutlaka daraltmanızı tavsiye ederiz. Çünkü özel bir kitleye hitap eden videolar, her zaman istediği hedefe ulaşma konusunda daha başarılı olur.

Bir diğer önemli noktaysa, hazırlanacak videonun kullanım alanlarını belirlemek olmalıdır. Örneğin, marka bilinci oluşturmak, eğitici ve öğretici videolar yaratmak, marka için sosyal sorumluluk proje filmi çekmek, tanıtım filmi çekmek veya sadece hedef kitleyi eğlendirici videolar çekmek, video kullanım alanlarından bazıları olabilir. Bu kullanım alanlarından birinin veya birkaçının üzerine yoğunlaşmanızı tavsiye ederiz.

4.Soru ve cevaplar oluşturun

Etkili bir video pazarlama stratejisi için hazırlayacağınız videonun aşağıdaki soruları cevapladığınızdan emin olun:

  • Marka tanıtım videosu hazırlandı mı? Neden böyle bir videoya ihtiyaç duyarsınız ve bu video tüketicilere ulaştığında nasıl geri dönüşler alırsınız?
  • Video stratejinizin amacı nedir? Direkt tüketicilere yönelik mi? Marka için etkileşim yaratmak mı?
  • Tamamen bambaşka bir amaç mı? Birden fazla amaç mı?
  • Hazırlayacağınız video, izleyicilerin hangi sorununu çözmeye yönelik? Bu video izleyiciye nasıl yardımcı olabilir?
  • Bu videonun veya video serisinin kısa vadeli hedefleri neler olabilir?
  • Hazırlayacağınız video pazarlama stratejisiyle uzun vadeli hedefleriniz neler olabilir?
  • Marka imajınızı videoda nasıl sağlayacaksınız?
  • Videonuzu hangi platformlara göre optimize etmek istiyorsunuz?

5. Mesajınızı verin

Hazırlayacağınız videolara ve video pazarlama stratejinize mesajlarınızı mutlaka yerleştirin. Markanızın verdiği mesajları, videoya da iliştirmek oldukça önemli bir noktadır. Verdiğiniz mesajlarda dikkatli olun. Çünkü ilerleyen aşamalarda, yeni bir video ürettiğinizde, önceden kullandığınız mesajla çelişmemelisiniz. Tutarlı mesajlar, marka imajını korumanızı sağlar.

Dünyadaki başarılı video içerik çalışmaları

Stratejinizi belirlemede size ilham verecek en etkili üç video içerik örneği…

1- Deisel – Go With The Fake



Diesel, dünyada en çok replikası üretilen markalardan biri. Bu kampanyada taklit ürünlerin kusurları Diesel tarafından kucaklanıyor. Çalışma şu şekilde kurgulandı: New York’un sahte ve taklit ürünleriyle meşhur bölgesi Canal Street’te bir anda bir mağaza açıldı. Üretilen ürünlerdeki tüm logolarda, markanın adı, “Diesel” değil de, “Deisel” olarak yazıldı. Mağazaya sempatik bir satıcı yerleştirildi ve satış yapmak için “Gerçek Diesel ürünleri” diyerek insanları mağazaya davet etti. İnsanlar, “Bu ürünler gerçek değil, marka ismi yanlış yazıyor” dediler. Satıcı, ürünlerini 20-40 dolar aralığındaki fiyatlarlarla satmaya çalıştı.

Tabii tüm müşteriler, bu ürünlerin gerçek olmadığı konusunda ısrarcılardı. Her ne kadar müşteriler “Bu ürünler orijinal değil!” diye ısrar etseler de, aslında orijinal Diesel ürünleriydi… Marka özellikle ismini yanlış yazarak, özel bir seri üretti ve Canal Street bölgesinde uygun fiyata satılmasını sağladı.

Diesel’in replika ürünleri bu şekilde tiye alarak yaptığı reklam çalışması, çok büyük bir başarı elde etti ve markanın kendinden ne kadar emin olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu reklam stratejisini video üretimiyle birlikte halka sundu ve çok olumlu tepkiler aldı. Bu arada, logosu yanlış yazılmış Deisel ürünleri, tek üretim olduğu için ve böyle bir kampanya da kullanıldığı için bugün çok değerli koleksiyon ürünleri olarak nitelendiriyor.

2- Dove Real Beauty Sketches | You’re more beautiful than you think

Dove, “gerçek güzellik” kampanyasını uzun bir süre devam ettirdi ve her kadının düşündüğünden daha güzel olduğunu vurgulamak için çeşitli video kampanyaları uyguladı. Dove marka stratejisi olarak, “kendine güven ve pozitif olma” kavramlarını yaptığı çalışmalarda sıkça kullanıyor. Bu çalışmada da etkili bir sosyal deney hayata geçiriliyor. İlk kez bir araya gelmiş bir grup kadın, koltuklarına oturtuluyor. Ardından FBI’dan eğitim almış, suçluların belirlenmesi için robot resim çizen bir sanatçı kadınların yüzünü görmeyecek şekilde tuvalin başında oturuyor. Her kadın, resim sanatçısına önce kendi yüz hatlarını anlatıyor ve ardından çevresindeki kadınlardan birinin yüz hatlarını sanatçıya anlatıyor. Sanatçı, kadınların hem kendilerini anlattıkları tasvirlerini çiziyor hem de kadınların diğer kadınları anlattığı tasvirleri çiziyor. Videonun sonunda etkileyici görüntüler ortaya çıkıyor…

3- Volvo Trucks – Look Who’s Driving feat. 4-year-old Sophie

 

Video üretim aşaması çetrefilli bir süreç olabilir. Fakat dinamik bir mesajı en basit şekilde tüketiciye sunmak için en etkili yoldur. Diğer pazarlama araçlarını geride bırakarak, kullanıcıların erişimi ve pazarlama performansı açısından yüksek verim alınabilir. Video üretmekten, video çekmeyi öğrenmekten korkmayın. En önemli nokta, iyi bir ekiple çalıştığınızdan emin olmaktır.