alvaro reyes 507651 unsplash » İçerik ajanslarının SEO stratejileri nasıl başarılı olur? » Contentive İçerik Ajansı & Etkinlik Ajansı - Marka Gazeteciliği

İçerik ajanslarının SEO stratejileri, pek pazarlama uzmanının da merak konusu haline geldi. Çünkü SEO ve içerik pazarlaması birbiriyle çok fazla bağlantılı ve birbirini tamamlar konumda çalışıyor. İyi hazırlanmış bir içerik olmadan SEO’nun avantajlarından, SEO olmadan da içerik pazarlamasından tam olarak faydalanmak mümkün değil.

İnternet sitenizdeki içerikler faydalı ve alakalı olduğu müddetçe, internet sitenizin bounce rate oranını düşürebilir yani ziyaret edenlerin daha çok sitede kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu da arama motorlarındaki sıralamanızı üst sıralara çıkarabilir. Bu noktada içerik ajanslarının SEO stratejileri markanız için hayati öneme sahiptir. Detaylara gelirsek…

Kaliteli içerik sayesinde yüksek tıklanma oranı

Google, internet sitelerini sıralamak için tıklanma oranlarını önemli bir faktör olarak görüyor. Bu sayede kullanıcılar internet sitenizdeki bağlantılara tıkladıkça, arama motorlarında daha iyi sıra elde etme şansınız artıyor.

Backlink ön sıralara çıkmanız için çok önemli

Backlink, bir internet sitesinin linkinin, başka bir internet sitesinde geçmesi durumudur. Örneğin başka bir internet sitesinin ana sayfasında, banner’ında veya metinlerinde şirketinizin internet sitesinin linki veriliyorsa, bu durum Google’da öne sıralara yerleşmeniz için oldukça önemli. Google için bu bağlantılar güvenilirliği gösteriyor. Başka internet sitelerinden elde ettiğiniz backlink ne kadar fazlaysa, Google’daki sıralamanız o kadar yükselebilir.

Hazırladığınız içerikte anahtar kelimelere yer verin

Kaliteli bir içerik yaratırken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de içerikte anahtar kelimelerin stratejik olarak yerleştirilmesidir. Bu durum sektörde rekabet ettiğiniz diğer firmalar arasından öne çıkmanızı sağlayabilir.

Kaliteli içerik mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlar

İçerik ajanslarının SEO stratejileri incelenirken karşınıza çıkacak ilk konu içeriğin SEO uyumlu olmasıdır. SEO uyumlu içerik, kaliteli blog yazıları, backlink, iyi yazılmış anahtar kelimeler gibi çeşitli stratejileri barındırır. Bunların dışında, internet sitesi içerisinde kullanıcıların rahatlıkla gezebildiği yapıya sahip bir internet sitesi oluşturmak da SEO açısından önem arz eder. Robots.txt (robot engelleme standardı) ve iyi seçilmiş meta etiketler kullanmak oldukça önemlidir.

Google’da üst sıralara çıkmak istiyorsanız, içerik pazarlama ve stratejinizin ve SEO çalışmalarını bir arada yürüterek içerik üretmeye odaklanmanız gerekir. Bu nedenle içerik ajansları SEO uyumlu makale oluştururken, aşağıdaki 10 adımı takip ederek kaliteli SEO içerik oluşturur.

1. Kullanıcınızın ihtiyacını tanımlayın

Herhangi bir içerik için başlangıç noktanız ideal müşterileriniz olmalıdır. Göreviniz, müşterilerin problemlerini çözmek ve ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemelidir. Üreteceğiniz içerikler kitlenize hitap etmelidir.

Müşterilerinizin ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak için:

  • İçeriklerinize gelen yorumları okuyun.
  • Forumları ve soru-cevap sitelerini keşfedin.
  • Kullanıcılardan gelen e-postaları göz önünde bulundurun.
  • İnternet sitenize üye olanlara anket düzenleyin.

2. Cazip bir konu seçin

Hazırladığınız blog içerikleri, kullanıcıların sorunlarını tek seferde çözemeyebilir. Bu yüzden müşterilerinizin sorunlarından birini seçin ve bu sorunun sadece bir yönünü ele alarak çözmeye çalışın. Kapsamı daralttığınızda, müşterinizin problemi çözüme daha da yaklaşacaktır..

İçerik konularınızı daraltırken şunları yapabilirsiniz:

  • Daha büyük bir sürecin ilk adımına odaklanın. Örneğin “Bir iş bulun” yerine “Özgeçmişinizi oluşturun” gibi daha yönlendirici ve fayda sağlayan ifadeler kullanın.
  • Sadece bir senaryoya odaklanın. Örneğin “Formunuzu koruyun” yerine “Hamileyken egzersiz yapmak” gibi spesifik bir alana yönelin.
  • Sadece belirli bir sonuca odaklanın. Örneğin “Çevrimiçi para kazanmak” yerine “İlk 100 liranızı çevrimiçi kazanın” gibi bir ifadeyle içeriğinizin sunacağı faydayı somutlaştırın.

3. Mevcut rekabeti değerlendirin

Oluşturduğunuz içerik, o konuyla ilgili internet dünyasında yazılan ilk içerik olmayacak. Aynı konuyu ele alan diğer internet sitelerini araştırın, eksikleri ve zayıf yönlerini tespit edin. İçeriğinizi bu şekilde hazırlarsanız, daha çok tıklanma oranı yakalayabilirsiniz.

Aynı konuyla ilgili popüler yazıları bulmak için:

  • Google Arama Motoru’na özneli yüklemli cümleler yazmak yerine daha basit anahtar kelimeler kullanın. Örneğin arama motoruna “hamileyken hangi egzersizleri yapmalıyım?” yerine “hamileyken yapılacak egzersizler” yazmayı tercih edin.
  • Başka internet sitelerinde, konuyla ilgili kolayca arama yapabilmek için Google’ın sunduğu bir kolaylık var. Örneğin Google Arama Motoru’na “site:contentive.com.tr içerik” yazdığınızda, Contentive İçerik Ajansı’na ait içerik kelimesinin yer aldığı bütün yazılara ulaşabilirsiniz.

4. Diğer internet sitelerinden farkınızı belirleyin

Kaliteli içerik, sektördeki rekabette göze çarpacak kadar üstündür. Rakip şirketlerin içeriklerindeki zayıflıkları iyi tespit edin. Bu zayıflıkları avantaja çevirmeye çalışın ve diğer sitelerden farkınızı ortaya koyun.

Farkınızı ortaya koyan bir internet sitesi sunmak için:

  • Tasarım: Görsel olarak etkileyici yazılar oluşturabilmek adına renkleri, görselleri ve infografikleri kullanın.
  • Veri: Rakiplerinizin yetersiz kaldığı verileri, en iyi şekilde geliştirerek internet sitenizde sunun.
  • Drama: Okuyucuları kendi dünyanıza adapte edebilmek ve bir yolculuğa çıkarabilmek için hikaye anlatıcılığınızı ve duygularınızı içeriklerde kullanın.
  • Derinlik: Ele aldığınız içeriklerde konuları diğer internet sitelerinden daha ayrıntılı şekilde müşterilerinize sunun.

5. Mükemmel bir başlık için beyin fırtınası yapın

Kullandığınız başlıkların birincil hedefi, hedef kitlenizi tıklatarak içeriğinizi okumaya teşvik etmektir. Okuyucların içeriklerinize daha fazla tıklaması için dikkat çekici bir başlık oluşturmaya zaman ayırın.

Tıklanan bir başlık oluşturmak için:

  • Yararlı: “Bu içeriğin benim için pratik bir bilgi olduğuna inanıyorum.”
  • Acil: “Bunu hemen okumalıyım.”
  • Çok özel: “Bu gönderinin bana nasıl bir fayda sağlayacağını tam olarak biliyorum.”
  • Benzersiz: “Aynı tavsiyeyi başka hiçbir yerde okuyamam.”

6. Temel araştırma yapın

Vereceğiniz mesaj, sağladığınız bilgiler kadar değerlidir. Dikkatli bir araştırmayla bilgileri toplayarak, sahip olduğunuz bilgi ve deneyimi destekleyin.

İçeriğinizi güçlendirmek için:

  • Rakiplerinizin en popüler yayınlarını okuyun ve en iyi noktalarına dikkat edin.
  • Konunuzla ilgili popüler kitapları okuyarak bilginizi derinleştirin.
  • Ek ipuçları ve tavsiyeler almak için uzmanlarla görüşün.
  • Var olan verileri toplayın ve analiz edin.
  • Zor kavramları açıklamak için örnekler bulun veya tasarlayın.

7. İçeriklerinizin ana unsurlarını belirleyin

İçerik yapınız ve içeriği düzenleme şekliniz, içerik kadar önemlidir. Düşüncelerinizi tam olarak aktardığınızdan emin olmak için kendinize taslaklar oluşturun.

İçeriği etkili bir şekilde yapılandırmak için:

Söz ver: “Başlıkta verdiğim vaat içerikte yer alıyor mu?”

Akış: “Bilgiler doğal ve mantıklı bir dizide sunuluyor mu?”

İtirazlar: “Hedef kitlenin rahatsız olabileceği unsurları içerikten kaldırdım mı?”

Bütünlük: “Okuyucunun harekete geçmesi için yeterli bilgi verdim mi?”

8. İçeriğinizi oluşturun

İçerik için hazırlayacağınız zemin kadar uygulama kısmı da önemli. Taslağınızı oluştururken birkaç rehber soru kullanmanız işini kolaylaştırır.

Mükemmel bir taslak oluşturmak için kendinize şu soruları sorun:

  • Okuyucularımın ihtiyaçlarına temas edebiliyor muyum?
  • İçerik boyunca okuyucularımın hayallerini, isteklerini, korkularını ve sıkıntılarını kabul ediyor muyum?
  • Okuyucularımın içerikleri sadece gözden geçirmesi yerine, okumaya devam etmesini sağlayacak kelime oyunları tasarladım mı?
  • Okuyucularımın içerikle bağlantı kurmalarına yardımcı olacak bir dil kullandım mı?
  • Okunabilirliği artırmak için kısa paragraflar ve zengin formatlar (örneğin madde işareti) kullandım mı?
  • Okurlarıma hemen bir sonraki yazıya geçmek için ilham veren güçlü bir kapanış metni var mı?

9. Yayınlamadan önce tekrar gözden geçir

Hiçbir içerik, sadece bir taslaktan sonra yayınlanmaya hazır değildir. İlk taslağı şekillendirmek, hataları yakalamak ve akışı iyileştirmek için birkaç inceleme ve düzenlemeye ihtiyaç olabilir.

Taslağınızı iyileştirmek için:

  • Hazırladığınız yazının üzerinden 24 saat geçtikten sonra tekrar gözden geçirin.
  • Akışı kontrol etmek ve akılda kalıcı ifadeleri yakalamak için yazıyı yüksek sesle okuyun.
  • Dolgu kelimelerden, klişe sözlerden ve tembel ifadelerden yazınızı arındırın.

10. Yazınızı yayınladıktan sonra tanıtımını yapmayı unutmayın

Mükemmel bir içeriğin tanıtımı için de gayret etmek gerekebilir. Mesajınıza hak ettiği erişimi ve dikkati vermek için yayın araçlarını iyi kullanın.

İçeriğinizi lanse etmek için:

  • Abonelerinize heyecan oluşturacak bir e-posta yollayın.
  • İlgili hashtag’ler kullanarak içeriğinizi sosyal medya hesaplarında paylaşın.
  • İçeriğinizde bahsi geçen kişilere mutlaka haber verin.
  • Influencer’lara ulaşın ve içeriğinizi yaymalarını isteyin.